Kehityskeskustelu
Kehityskeskustelu on monen mielestä jännittävä tilanne. Syytä suurelle jännitykselle ei ole, mutta on järkevää valmistautua keskusteluun huolellisesti. Tällöin muistaa varmasti nostaa esiin oman työnteon kannalta olennaiset asiat.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä kehityskeskustelu pitää sisällään. On hyvä olla selvillä siitä, mitä kehityskeskustelussa ei saa kysyä, kehityskeskustelu kysymykset ja vastaukset puolestaan auttavat jo etukäteen miettimään, mitä kannattaa sanoa.
Suhtaudu kehityskeskusteluun mahdollisuutena, älä mörkönä, jota pitää pelätä. Kysymystemme avulla suoriudut siitä hienosti!
Mikä on kehityskeskustelu?
Monelle on epäselvää, mitä kehityskeskustelu oikeastaan tarkoittaa. On tärkeää muistaa, että kyseessä ei ole tilanne, jossa esihenkilö arvostelee työntekijää ja kertoo, missä asioissa hänen pitää parantaa suoritustaan.
Kyseessä on kaksisuuntainen keskustelu, jossa katsotaan kulunutta kautta ja sekä työntekijä että esihenkilö kertovat siitä näkemyksiään. Aiheena ei kuulu olla työntekijän persoona, vaan työsuoritus ja kehitystavoitteet.
On tärkeää, että sovitaan myös, millä konkreettisilla toimenpiteillä turvataan tavoitteisiin pääseminen. Tavoitteiden toteutumista voidaan tarkastella sitten seuraavassa kehityskeskustelussa.
Voiko kehityskeskusteluun valmistautua?
Kehityskeskusteluun voi valmistautua ja se kannattaakin ehdottomasti. Valmistautuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pänttäisit vastauksia mieleesi tai valvoisit unettomia öitä yrittäessäsi hioa kaiken täydelliseksi.
Järkevä valmistautuminen auttaa sinua olemaan mahdollisimman valmis kehityskeskustelun hetkellä. Voit kirjata ranskalaisilla viivoilla itsellesi muistiin asioita, jotka haluat ottaa puheeksi. Näin muistat varmasti kaiken tärkeän.
Vaikka sinun ja esihenkilön välit eivät olisi parhaat mahdollsiet, älä mene kehityskeskusteluun uhmakkaalla tai hyökkäävällä mielellä. Ole valmis keskustelemaan asiallisesti ja perustelemaan oma näkökulmasi.
Mitä kehityskeskustelussa ei saa kysyä?
Yhtä tärkeää kuin miettiä etukäteen mahdollisia kehityskeskustelukysymyksiä on olla selvillä siitä, mitä kehityskeskustelussa ei saa kysyä. Jos keskustelu ajautuu väärille urille, osaat pitää puoliasi ja huomauttaa, että teema ei kuulu kehityskeskusteluun.
Kehityskeskusteluun eivät kuulu henkilökohtaiset asiat, jotka eivät liity suoraan työn tekemiseen. Näitä ovat esimerkiksi terveys, perhesuhteet, taloudelliset seikat sekä poliittiset ja uskonnolliset näkemykset.
Kehityskeskusteluun eivät myöskään kuulu kollegoiden asiat sellaisella tasolla, joka ei kosketa itseä. Esimies ei saa esimerkiksi pyytää sinua ottamaan kantaa työpaikan riitatilanteisiin, huhuihin tai juoruihin.
Kiellettyjä aiheita ovat myös sellaiset, jotka liittyvät sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ikään, etniseen taustaan tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.
Muista, että kehityskeskustelussa pitää aina tuntea olonsa turvalliseksi!
Yleisimmät kehityskeskustelu kysymykset
Varaudu kehityskeskustelussa vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin.
- Kun tarkastelet viime vuotta, miten itse arvioit suoriutuneesi työtehtävistäsi? Arvioi kulunutta kautta rehellisesti ja nosta esiin sekä vaikeita paikkoja että onnistumisia.
- Mitkä ovat olleet suurimmat haasteesi ja kuinka olet onnistunut ratkaisemaan ne? Älä kaunistele asioita, mutta keskity ennen kaikkea kertomaan siitä, miten ne on ratkaistu.
- Kun katsot tulevaa, millaisia tavoitteita määrittelisit itse itsellesi? Miksi juuri ne tavoitteet tuntuvat sinusta asioita, joihin tulisi ensisijaisesti keskittyä?
- Miten esihenkilöt voivat tukea sinua, jotta tavoitteet olisi mahdollista saavuttaa hyvin? Millaista tukea ylipäänsä toivot esihenkilöiltäsi?
- Mitä tahtoisit kehittää omassa osaamisessasi? Kerro esimerkiksi siitä, millaista koulutusta tai henkilökohtaista tukea kaipaisit, jotta voisit kehittyä työntekijänä entistä paremmaksi.
- Millainen yhteishenki työpaikalla on ja miten sitä voisi kehittää? Älä sorru juoruihin, vaan pysy asiallisena ja tarjoa tarpeen mukaan konkreettisia kehitysehdotuksia.
- Millaisena koet oman työkykysi juuri nyt? Kerro rehellisesti, mikäli hyvinvoinnissasi on haasteita ja mieti valmiiksi, millaista tukea ilmaiset toivot tilanteeseen.
- Onko sinulla yleisiä kehitysideoita, jotka liittyvät työn tekemiseen tai työpaikkaan? Nyt on hyvä hetki kertoa, minkä toivot muuttuvan!
- Millaista palautetta tahdot antaa esihenkilölle? Muista olla palautteessasi rehellinen, mutta samaan aikaan rakentava, myönteinen ja hienotunteinen, niin saavutat parhaan lopputuloksen.
Jos olet vaihtamassa työpaikkaa, sinun kannattaa lukea läpi, millaisia nykyään ovat työhaastattelukysymykset.