Mitä kysyä asuntonäytössä?
Uuden asunnon ostaminen on monelle elämän suurin investointi. Siksi sitä ei suinkaan kannata tehdä hätiköiden, vaan huomioon pitää ottaa lukuisia ostopäätökseen vaikuttavia seikkoja.
Niin mukavaa kuin uusi koti olisikin ostaa pelkän fiiliksen perusteella, se ei ole hyvä ajatus. Sen sijaan kannattaa käyttää järkeä ja selvittää perusteellisesti monta asiaa ennen kuin kirjoittaa nimensä kauppakirjaan.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä kysyä asuntonäytössä, jotta saat mahdollisimman realistisen kokonaiskuvan asunnon kunnosta ja sen eri ominaisuuksista.
Suuntaa siis kattavan kysymyslistan kanssa menestyneille asuntokaupoille!
Valitse asunto oman budjettisi mukaan
Ennen kuin suuntaat asuntonäyttöihin, sinun kannattaa selvittää, mikä on taloudellinen tilanteesi ja kuinka paljon olet valmis asunnosta maksamaan. Kun budjetti on selvillä, siinä on myös helpompi pysyä.
Mikäli taloudellinen tilanne ei tässä elämänvaiheessa riitä unelmien asuntoon, sellaista on turha vielä hankkia. Liian korkeiksi budjetoidut asumismenot vaikuttavat muuhun elämisen laatuun heikentävästi.
Se, minkä hintainen asunto on, riippuu monesta tekijästä. Yksi tärkeimmistä on sijainti. Suurissa kaupungeissa asunnot ovat kalliimpia, ja kaupunkien sisällä asuntojen hinnat vaihtelevat eri alueiden mukaan.
Hintaan vaikuttavat myös muun muassa liikenneyhteydet ja se, millaista kehitystä alueelle on ennustettu tuleville vuosille.
Lisäksi asunnon kunto vaikuttaa sen pyyntihintaan merkittävästi. Huonokuntoinen asunto on edullisempi kuin valmiiksi remontoitu, joten remonttitaitoinen saattaa tehdä edulliset kaupat. Myös taloyhtiön tilanne ja muun muassa tulevat pakolliset remontit vaikuttavat asunnon hintaan.
Merkittävä hintaa nostava tai laskeva tekijä, johon yksittäinen ostaja ei voi paljon vaikuttaa, on yleinen markkinatilanne. Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat asunnon arvoon. Jos kysyntää on vähän ja tarjontaa runsaasti, asunnon arvo luonnollisesti laskee.
Mitä kysyä asuntonäytössä?
Kun olet asuntonäytössä ja harkitset asunnon ostamista, kysy myyjältä ainakin seuraavat kysymykset. Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan!
Jos et ymmärrä jotakin vastausta, kysy rohkeasti tarkentavia kysymyksiä. Älä tyydy suullisiin vastauksiin, vaan vaadi dokumentteja kaiken tiedon tueksi ja perehdy niihin huolellisesti – mieluiten jonkun muun kanssa yhdessä.
- Mitkä ovat asunnon kuukausittaiset asumiskustannukset? Mitä kaikkea yhtiövastike sisältää ja mitä jää asukkaan itse maksettavaksi? Onko yhtiövastikkeeseen kaavailtu muutoksia ja minkä verran se on viime vuosina noussut?
- Mikä on taloudellinen tilanne taloyhtiön kannalta? Mistä sen tulot koostuvat, onko yhtiöllä velkaa ja millainen on tulevaisuuden ennuste?
- Mitä remontteja taloyhtiössä on tehty? Mitä remontteja taloyhtiössä on suunnitteilla, millä aikataululla ja mikä on näiden remonttien kustannusarvio? Kysy erityisesti putki- ja julkisivuremontista.
- Millainen äänieristys taloyhtiön asunnoissa on? Minkä verran äänet naapurista ja rappukäytävästä kuuluvat asuntoon?
- Millaisia säilytystiloja asuntoon kuuluu esimerkiksi vintissä tai kellarissa? Onko pihalla autopaikkaa? Onko taloyhtiössä sauna ja pesutupa ja miten niitä käytetään?
- Minkälaisia sääntöjä taloyhtiössä on esimerkiksi tupakoinnin, vieraiden majoituksen, hiljaisuuden ja lemmikkieläinten suhteen?
- Mitä palveluita asunnon lähellä on? Mitä kauppoja, päiväkoteja, kouluja alueelta löytyy? Onko lähellä jokin palvelu, kuten ravintola, joka saattaa aiheuttaa häiriötä?
- Millaiset ovat asuinalueen liikenneyhteydet ja liikennejärjestelyt? Millaista rakentamista alueelle on kaavailtu tulevaisuuden varalle?
- Onko asunnossa joskus ollut kosteusvaurioita tai todettu homeongelmia? Miten ne on hoidettu? Kuinka ilmanvaihto asunnossa toimii?
- Minkälainen kuntotarkastus taloyhtiössä ja asunnossa on tehty ja mitkä ovat sen tulokset?
- Millaisia ihmisiä taloyhtiössä asuu ja minkälaisia ovat naapurisuhteet?
- Onko asunnossa tällä hetkellä vuokralaisia? Mikä on heidän irtisanomisaikansa?
- Onko taloyhtiöllä oma laajakaista?
- Mitä muuta ostajan tulisi tietää juuri tästä asunnosta?
Asunnon hankkiminen on usein stressaavaa puuhaa. Muista myös rentoutua vaikka kysymällä itseltäsi hauskoja tietovisa kysymyksiä.