Työhaastattelukysymykset 

Työhaastattelukysymykset

Työhaastattelukysymykset 

Työhaastattelu on jännittävä tilanne! Mitä enemmän haluat työn, jota haet, sitä enemmän itse haastattelu nostattaa sykettä. Kun jännittää, voi olla vaikeaa tuoda itsestään esiin kaikkein parhaita puolia.

Ilouutinen kuuluu: työhaastatteluun on mahdollista valmistautua. Alasta ja työtehtävästä riippumatta suuri osa työhaastattelukysymyksiä on aina samanlaisia. Siksi niihin vastaamista voi harjoitella etukäteen.

Tässä artikkelissa annamme muutaman kullanarvoisen vinkin työhaatatteluun. Lisäksi listaamme yleisimmät työhaastattelukysymykset, mitä kysyä työhaastattelussa ja kerromme, mitä niihin kannattaa vastata. Artikkelin luettuasi ja ohjeita noudattamalla parannat huomattavasti työn saamisen mahdollisuuksiasi!

Näin teet hyvän vaikutuksen työhaastattelussa

Työhaastatteluun kannattaa aina mennä hyvin valmistautuneena. Tämä kasvattaa itsevarmuutta, mikä puolestaan kasvattaa onnistumisen mahdollisuuksia itse haastattelussa.

Mene paikalle ajoissa ja selvitä oikea osoite ja reitti jo hyvissä ajoin. Pukeudu siististi ja katso, että ulkonäkösi on muutenkin asiallinen. Oma tyyli saa näkyä, mutta äärimmäisyyksiä kannattaa välttää.

Kun haastattelija esittää sinulle kysymyksiä, kuuntele ne rauhassa ja harkitse hetki ennen kuin vastaat. Sinun ei kuitenkaan kannata miettiä joka sanaa, jotta vaikutat luonnolliselta. Ole vastauksissa avoin äläkä valehtele.

Jos työhaastattelukysymykset ovat epäselkeitä, voit hyvin pyytää tarkennusta. Se ei anna sinusta huonoa kuvaa vaan ennemminkin korostaa sitä, että haluat olla vastatessasi mahdollisimman rehellinen.

Kun työhaastattelu on loppu, kiitä kohteliaasti mahdollisuudesta ja kysy, koska voit odottaa yhteydenottoa. Se antaa työhaastattelijalle kuvan siitä, että toivot tosissasi tulevasi valituksi.

Jos haluat lisätä itsetuntemustasi ennen työhaastattelua, kannattaa käydä läpi myös muita kysymyksiä, jotta oppisit tuntemaan itsesi paremmin. Käy läpi esimerkiksi kysymyksiä kaverille.

Yleisimmät työhaastattelukysymykset x 8

Kerro itsestäsi jotakin?

Tämä on yleensä ensimmäinen kysymys. Älä jaarittele koko elämäntarinaasi, vaan keskity työhistoriaasi. Voit mainita myös lyhyesti jotakin luonteestasi tai harrastuksistasi, jotta persoonasi piirtyy esiin, mutta keskity työn tekemisen kannalta olennaisiin seikkoihin.

Miksi haet tätä työtä?

Osoita vastauksessasi, että olet perehtynyt työhön, jota haet. Kuvaile työnkuvaa ja työtehtäviä sekä kerro, minkä takia ne asiat kiinnostavat sinua. Jos olet tehnyt aikaisemmin samankaltaisia töitä, kerro niistä ja halustasi oppia uutta.

Mitä edelliset työsi ovat opettaneet sinulle?

Kerro esimerkkien avulla, missä asioissa olet kokenut saavuttaneesi tavoitteita ja päämääriä ja mitä prosessi on sinulle opettanut. Voit mainita myös haasteista ja kertoa, miten olet selvinnyt vaikeissa tilanteissa.

Miten toimit stressitilanteissa?

Kuvaile, millaisia stressaavia tilanteita työssäsi on ollut ja miten olet käsitellyt niitä. Kerro, mikä sinua rauhoittaa paineen alla ja mikä auttaa sinua silloin keskittymään ja pitämään päämäärän kirkkaana mielessä.

Missä näet itsesi kolmen vuoden kuluttua?

Tämä on hyvä hetki osoittaa, millaista kunnianhimoa sinulla on. Kerro, millaisia kehittymispyrkimyksiä ja tavoitteita sinulla on ja miten mahdollisesti haluat edetä urallasi.

Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut?

Valmistaudu kertomaan hyvistä puolistasi. Nyt saa kehua, mutta älä sorru ylisanoihin, vaan ole asiallinen ja realistinen. Keskity työhön liittyviin hyviin ominaisuuksiin ja kuvaile myös konkreettisesti, mitä hyötyä sinusta olisi työnantajalle.

Millainen työkaveri olet?

Kerro rehellisesti tavastasi tehdä töitä muiden kanssa. Jos et ole supersosiaalinen, älä turhaan esitä sellaista. Työelämä kaipaa myös introvertimpia tekijöitä, kunhan tarvittaessa löytyy myös tiimipelaajan taitoja.

Kerro yksi hyvä ja yksi huono ominaisuutesi?

Keskity kertomaan sellaisista piirteistäsi, jotka liittyvät työntekoon ja anna tästä myös esimerkkejä. Ole rehellinen! Muista, että myös huonon ominaisuuden voi kääntää työnantajan silmissä positiiviseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi tunnollisuus, täydellisyyden tavoittelu ja työhön uppoaminen.

Sekalaista