Yleistieto kysymyksiä
Tietokilpailuja on monenlaisia ja suuri osa niistä on nykyään laadittu jonkin tietyn teeman ympärille. Monen pelaajan mielestä perinteinen laajasti yleistietoon keskittynyt tietovisa on kuitenkin ainoa oikea vaihtoehto.
Erityisesti yleistietokilpailun nimeen vannovia on helppo ymmärtää. Tällaisessa kilpailussa monenlaiset tietäjät voivat mitellä keskenään ja kaivella muistilokeroitaan joten se sopii lähes jokaiselle.
Kun kysymykset ovat laajalta alalta, kaikki ovat voittoa tavoitellessaan tasa-arvoisesti samalla viivalla. SIlloin motivaatio pysyy korkealla ja pelissä säilyvät sekä ilo että keveys.
Tässä artikkelissa neuvomme, miten koostat parhaan mahdollisen kattauksen yleistieto kysymyksiä, jotka tarjoavat tarpeeksi haastetta osallistujille. Annamme myös 20 mallikysymystä vastauksineen, joten pääset testaamaan tietoja vaikka heti, jos haluat!
Millaiset ovat hyviä yleistieto kysymyksiä?
Hyvät yleistietokysymykset tietokipailussa ovat tarpeeksi vaihtelevia ja monipuolisia. Tämä tarkoittaa sitä, että aihepiiri ei ole liian tiukasti yhden teeman ympärillä, vaikkapa ainoastaan urheilussa tai viihteessä. Niiden avulla järjestyy hauska tietokilpailu aikuisille.
Yleistietokysymyksissä on hyvä nimensä mukaisesti käsitellä useita teemoja ja yhdistellä niitä. Näitä teemoja voivat olla esimerkiksi:
- Urheilu
- Harrastukset
- Viihde
- Kirjallisuus
- Taide
- Tekniikka
- Politiikka
- Historia
- Musiikki
- Maantiede
- Tiede
- Eläimet
Jatka listaa vapaasti ja katso halutessasi vinkkejä täältä!
Lisäksi hyvät yleistietokysymykset ovat vaikeustasoltaan sopivia osallistujien mukaan: helppoja, helpohkoja, keskitasoa, melko vaikeita, vaikeita tai todella kiperiä. Hyvät kysymykset yhdistelevät jonkin verran eri vaikeusasteita, mutta eivät liiku jatkuvasti ääripäästä toiseen.
Kysymykset voivat olla myös yhdistelmä huumoria ja vakavammin otettavaa tietoa. Sanotaankin, että parhaat tietokilpailut sekä opettavat jotakin että tarjoavat ainakin yhdet hyvät naurut. Tällöin visailu toimii myös tehokkaana keinona rentoutua ja irtautua hetkeksi arjesta.
Lisäksi kysymysten tulisi olla selkeitä ja vain yhdellä tavalla ymmärrettäviä. Tällöin vältytään epäselviltä ristitriitatilenteilta, jossa osallistujat ovat keskenään tai tuomarin kanssa eri mieltä eikä ratkaisua löydetä.
Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä edellytyksenä hyville tietokilpailukysymyksille on tietenkin se, että ne perustuvat faktoihin. Ainuttakaan tietokilpailukysymystä ei pidä laatia tarkastamatta, mikä vastaus on aivan oikeasti.
Selvitä oikeat vastaukset vähintään kahdesta eri lähteestä ja muista myös, että jotkut vastaukset saattavat vuosien saatossa muuttua. Jos kilpailun järjestäjä jää kiinni siitä, että hän oli väärässä, koko peliltä katoaa uskottavuus.
20 hyvää yleistietokysymystä
Mikä on Japanin kansalliskukka?
Vastaus: Kirsikankukka
Mikä aurinkokunnan planeetta pyörii eri suuntaan kuin muut?
Vastaus: Venus.
Kuinka monta väriä on sateenkaaressa?
Vastaus: 7 väriä.
Mihin pistemäärään mölkky-pelissä tähdätään?
Vastaus: 50 pisteeseen.
Kuinka monta raitaa on Yhdysvaltojen lipussa?
Vastaus: 13 raitaa.
Minkä nimisiä ovat Iines-ankan sisarentyttäret?
Vastaus: Leenu, Liinu ja Tiinu.
Missä sijaitsee nykytaiteen museo Kiasma?
Vastaus: Helsingissä.
Millä valtiolla on eniten saaria maailmassa?
Vastaus: Ruotsilla.
Mikä on 2000-luvun myydyin kirjasarja?
Vastaus: Harry Potter -sarja.
Montako hammasta on 3-vuotiaalla lapsella?
Vastaus: 20 hammasta.
Kuka on maalannut teoksen Huuto?
Vastaus: Edvard Munch.
Minä vuonna Internet keksittiin?
Vastaus: Vuonna 1990.
Mistä kaupungista The Beatles on lähtöisin?
Vastaus: Liverpoolista.
Kuinka monta kosketinta on pianossa?
Vastaus: 88 kosketinta.
Mitä kaikille tuttua keksi suomalainen Emil Henriksson?
Vastaus: Abloy-lukon.
Kuka maalasi teoksen Poika ja varis?
Vastaus: Akseli Gallen-Kallela.
Minkä puun oksa symboloi rauhaa?
Vastaus: Oliivipuun.
Mitä tapahtuu Pinokkion nenälle, jos hän valehtelee?
Vastaus: Se kasvaa pituutta.
Kuinka monta rengasta on olympialipussa?
Vastaus: Viisi rengasta.